Twitter d'Angel Nieva

dilluns, 16 de juny del 2008

Mòbil per a tot

780 grams. És el que pesava un dels primers telèfons mòbils del món l'any 1983. Fa 4 mesos un petitíssim mòbil anomenat Mòdul entrava en el llibre Guiness dels Rècords per tot només 40 grams. 

Però encara que s'ha d'agrair, no tot ha estat millores en el pes i mida dels mòbils. Durant tots aquests anys s'han desenvolupat multitud de serveis al voltant d'aquests dispositius. Serveis com ara la missatgeria SMS, agenda electrònica, jocs cada vegada més perfeccionats, els famosos tons, politons i resta de melodies, sincronització de dades entre diferents terminals, mans lliures i un llarg infinitat de millores tecnològiques que, fins i tot, ens han permès poder reproduir música i vídeo en el nostre mòbil, usar-lo com a comandament a distància en el nostre saló, pagar en comerços, fer fotografies en qualsevol moment i en qualsevol lloc i orientar-nos en el nostre cotxe utilitzant el GPS del nostre terminal, provocant en algunes ocasions que ens oblidéssim del ús inicial per al qual el nostre mòbil havia estat dissenyat. L'acabat de presentar iPhone és un bon exemple d'això i fins en la seva publicitat televisiva recorden que també es pot utilitzar com a telèfon. Increïble. 

I com en tot dispositiu tecnològic que es preï, la gran revolució va arribar amb Internet. Gràcies a l'arribada d'Internet als mòbils podem navegar, enviar correus electrònics i descarregar continguts. L'evolució del mòbil cap a una plataforma d'oci portàtil s'ha fet realitat. Prova d'això és que ja és possible sintonitzar canals de televisió en el nostre mòbil i veure'ls mentre viatgem al tren o gaudim del sol a la platja. A Espanya, com sempre, haurem d'esperar encara a que la tecnologia i el mercat madurin, però al Japó ja hi ha 20 milions d'usuaris que veuen la televisió a través del seu mòbil. 

Però no tot és entreteniment. També els mòbils poden prestar un gran servei a la societat. Com? Des de fa algun temps hi ha en diferents operadors i diferents països serveis de localització de persones a través del mòbil.Simplement donant-nos d'alta en el servei, facilitant el nostre consentiment de poder ser localitzats i indicant aquelles persones que podran fer-ho, els nostres familiars poden trobar en qualsevol lloc que estiguem (sempre que ens trobem al costat de nostre mòbil, és clar). És un gran servei per a famílies amb nens petits, amb persones grans, amb problemes cognitius, amb discapacitat o bé pacients amb Alzheimer. 

Mentrestant, Nokia, Nec, Sony i altres fabricants estan ja dissenyant nous models i noves funcionalitats per al futur.Mòbils amb pantalla tàctil d'alta definició, fabricats amb materials flexibles o bé amb forma de braçalet són un exemple clar de les tendències en el sector. A la web http://www.cellphonebeat.com/entry/top-10-concept-phones/ es poden observar diez prototips de diferents fabricants. I com que la realitat supera la ficció, en totes les pel lícules futuristes hem vist el protagonista comunicar a través del seu rellotge? Doncs bé, ja podem fer-ho. Fabricants asiàtics han tret al mercat els models Hyunday W-100 i CECT W-100 que, amb forma de rellotge, funcionen també com a mòbil. I LG està a punt de llançar el seu, el LG Watch Phone. 

Però no només hi ha clients que desitgen totes aquestes noves funcionalitats i serveis. I els fabricants ho saben. La majoria d'ells últimament estan tornant a desenvolupar models de mòbils bàsics i senzills, sobretot dirigits a gent gran i nens, o bé per a gent que només vol trucar i rebre trucades sense deixar-se portar per la febre de les noves tecnologies. I és que com algú va dir, "l'últim pas de la sofisticació ha de ser la senzillesa ..."