Twitter d'Angel Nieva

dimecres, 11 de gener del 2012

Tendències 2012-2015

En el seu informe recentment publicat "Top Industry Predicts 2012: Industries Face intensificació Consumerization and Technology Disruption", Gartner publica les prediccions més importants per als CIO de companyies que operen en indústries verticals, sota les quals manté que es produiran una sèrie de canvis en el control del departament de TI ja que els pressupostos, tecnologies i costos seran cada vegada més fluids i distribuïts.

"Molts models de negoci de la indústria estaran canviant fins l'any 2015 ja que els usuaris continuen adoptant un estil de vida digital de sempre connectat i perquè els competidors en el mercat aprofitaran noves tecnologies emergents per aconseguir un creixement i èxit del negoci", comenta Kimberly Harris-Ferran, vicepresident i analista de Gartner. "Així, el cloud computing i les xarxes socials seguiran oferint noves vies de comunicació i compromís amb el client, el que facilitarà majors ingressos i una interacció sostenible amb els clients clau. Les noves tecnologies com tablets i els avenços en comunicació mòbil tindran un impacte disruptiu en moltes indústries, que requereixen canvis en els processos existents impulsant la transformació del negoci ", afegeix.

Gartner afirma que per als CIO, directius de negoci i professionals de les TI, saber navegar en la volatilitat dels mercats serà un factor d'èxit crític aquest any i els següents. I sota aquesta perspectiva identifica les següents tendències:

  • En 2014, els incompliments de les normes imposades per la Comunitat Europea portaran al col·lapse de més d'un terç dels bancs
  • A finals de 2014, almenys un proveïdor de xarxa social es convertirà en un canal de vendes d'assegurances
  • El 2015, els serveis basats en el núvol i la web social generaran el 25% dels productes i serveis de la banca orientada al consumidor
  • El 2015, el 30% dels projectes de xarxes intel · ligents impulsaran els serveis cloud per gestionar els big data de tecnologies convergents
  • El 2015, el 20% dels sistemes integrats serà la inversió en nous sistemes CRM orientats a la cura de la salut
  • El 2015, el 80% de les implementacions multicanal fallaran perquè els retailers mantindran els canals i les estratègies centrades en productes
  • En 2016 la majoria dels usuaris en mercats madurs consideren l'accés web a l'automòbil un criteri clau per a la seva adquisició
  • En 2016, més d'un 5% de les recerques seran integrades utilitzant sensors de vídeo i àudio de dispositius mòbils en lloc d'escriure les paraules
  • En 2016, l'iPad guanyarà menys del 50% del mercat K-12 ja que els CIO afavoriran els dispositius que es despleguin més ràpidament

D'altra banda, Cisco revela les deu transformacions clau que marcaran l'evolució de les TI en 2012 i els propers anys, totes elles amb un denominador comú: la Xarxa com a plataforma.


Les càrregues de treball migren al núvol.

Segons el primer Índex Global Cloud elaborat per Cisco, el trànsit global dels centres de dades creixerà un 33 per cent interanual fins a arribar als 4,8 Zettabytes previstos per al 2015. Per la seva banda, el trànsit Cloud augmentarà dues vegades més ràpid (un 66 per cent interanual), fins arribar als 1,6 Zettabytes per al 2015. La ràpida transició cap a serveis "en el núvol" farà que més del 50 per cent de totes les càrregues de treball dels centres de dades siguin processades en entorns Cloud el 2014.


Un món de múltiples Clouds.

Aquest índex preveu també una important proliferació de diferents Clouds interconnectats a partir de 2012: Clouds privats, públics i híbrids, així com comunitats de Clouds al voltant de mercats verticals com sanitat, finances o governs. El rendiment de cada Cloud dependrà de com treballin entre si els tres elements necessaris per construir, gestionar i connectar Clouds: centres de dades unificats, xarxes intel · ligents i aplicacions, que s'han de gestionar mitjançant una aproximació integradora.


Mobilitat.

Segons IDC, el 2012 hi haurà uns 1.200 milions de treballadors mòbils (prop del 35 per cent de la població activa) que demanen accés als recursos i aplicacions corporatives en qualsevol moment i lloc, amb independència del dispositiu utilitzat. Així, com revela l'informe Cisco VNI, el trànsit global de dades mòbils creixerà a un ritme anual del 108 per cent entre 2012 i 2014.


Els dispositius de consum inunden les empreses.

El creixement exponencial de tablets i smart phones en el segment de consum ha 'contagiat' a l'entorn corporatiu. Deloitte estima que en finalitzar 2011 s'hauran venut més tablets i smart phones que PC (425 milions enfront a 400 milions), tendència que continuarà a l'alça el 2012. Segons l'informe Cisco Connected World Technology Report, nou de cada deu joves treballadors espanyols consideren que els dispositius cedits per les empreses haurien de servir tant per a ús professional com personal.


Vídeo omnipresent.

El 2012 el vídeo suposarà gairebé el 50 per cent de tot el trànsit generat pels consumidors a Internet (90 per cent per al 2015). Les solucions basades en el vídeo-com la videoconferència i Telepresència-es convertiran en una de les formes de comunicació més utilitzades entre particulars i en la principal eina de col · laboració entre empreses. Així, la videoconferència empresarial augmentarà a un ràtio interanual del 57 per cent fins al 2014.


Col·laboració i xarxes socials.

2012 suposarà la consagració definitiva de l'era Post-PC, que defineix el nou espai de treball col · laboratiu com més mòbil (en qualsevol moment i lloc), visual (preponderància del vídeo), virtual (mitjançant la virtualització d'escriptori) i social. En aquest últim cas i segons IDC, les plataformes de xarxes socials per a empreses creixeran un 38 per cent interanual durant els pròxims cinc anys.


Els nadius digitals replantegen la seguretat empresarial.

Segons la tercera part de l'informe Cisco Connected World Technology Report, set de cada deu joves treballadors ignoren sovint les polítiques de TI, i un de cada quatre serà víctima d'un robatori d'identitat abans dels 30 anys. Aquesta nova generació de "nadius digitals" demanda major mobilitat, flexibilitat en l'ús de dispositius i llibertat d'accés a les xarxes socials, reptes que les empreses hauran d'assumir el 2012 adaptant les seves polítiques de seguretat de forma dinàmica.


Internet de les coses.

La Internet de les coses es defineix com el moment en que un major nombre de dispositius que persones estan connectats a Internet, cosa que va passar el 2008. El 2012 el nombre d'objectes connectats es multiplicarà exponencialment, fins arribar als 50.000 milions (més de sis dispositius per cada habitant del planeta) per al 2020.


Cap a l'era Zettabyte.

Segons l'informe Cisco VNI, el tràfic global d'Internet seguirà creixent el 2012 fins arribar als 966 exabytes anuals-gairebé un Zettabyte-per al 2015.


Xarxes de pròxima generació.

La proliferació de dispositius connectats a Internet, el vídeo, la mobilitat i el creixement de l'univers d'informació digital augmentarà la demanda de xarxes de pròxima generació cablejades i sense fils capaços d'oferir un major ample de banda. Les connexions a 50 Mbps seran alguna cosa comuna en la majoria de països europeus el 2012.

Com destaca José Manuel Petisco, director general de Cisco Espanya, "Cloud Computing, mobilitat, col · laboració, vídeo o xarxes socials són tendències tecnològiques disruptives que el 2012 arribaran el seu grau de maduresa en estar estretament interconnectades gràcies a un element comú: la Xarxa com a plataformaunificadora i capaç de transformar la manera com treballem, vivim, aprenem i ens divertim ".


Font: http://www.consultoras.org