Twitter d'Angel Nieva

dilluns, 6 d’abril del 2009

Apaga i adéu-siau

Estem en una època en què tot l'ecològic i el verd està de moda. I tristament, moltes iniciatives es queden en això. En moda. Perquè moltes d'aquestes iniciatives han estat estratègicament dissenyades per aparentar que les diferents empreses tenen un compromís social amb l'ecologia. I aparentar ser verd, actualment ven. Quantes empreses serien ecològiques si això no suposés una possible reducció de costos i un possible increment dels seus comptes de resultats?

Lamentablement, poques.

Però per fi sembla haver arribat una iniciativa que s'aparta del que havíem vist fins ara. Una iniciativa que a més ens té a nosaltres, els consumidors finals, la gent del carrer, com a principal objectiu. I que realment ens pot ajudar, sobretot ara que estem en temps de crisi, a reduir costos en les nostres llars.

100% OFF (Cent per cent Off). Així es diu el nou sistema que el Centre d'Innovació Tecnològica en Convertidors Estàtics i Accionaments (CITCEA) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha dissenyat i que redueix a zero el consum dels aparells electrònics en estat "stand by" o " en espera ", a més de permetre al voltant d'un 12% d'estalvi energètic domèstic gràcies a la desconnexió total dels aparells electrònics i a l'eliminació automàtica del sistema d'espera. I és que al final, la despesa d'un aparell electrònic en repòs al llarg de l'any és superior a la despesa del propi dispositiu quan està en funcionament, ja que passa més temps "stand by" que no encès.

A les nostres cases tots disposem de dispositius electrònics que tenen la funció de "stand by", com poden ser la televisió, el lector o gravador de DVD, el descodificador de TDT, el descodificador del Satélite, videoconsoles, etc.entre altres, que podrien connectar al 100% OFF. Fins i tot alguns d'ells no disposen de botó d'apagada manual, pel que al apagar des del comandament a distància sempre es queden en mode d'espera llevat que desendollats el cable de corrent. Cosa que no fem per les molèsties que provoca.

Segons l'últim informe de la Comissió Nacional d'Energia una llar espanyol gasta una mitjana de 367 euros a l'any en electricitat. Amb l'eliminació de l'estat "stand by" a través d'aquest dispositiu, això suposaria un estalvi mitjà de 44 euros l'any. A més, segons les pròpies paraules de l'investigador de la UPC Miquel Teixidó, responsable del projecte, l'ús del dispositiu suposaria també una disminució d'un 1% de les emissions de CO2 a l'atmosfera. El sistema, patentat i comercialitzat per l'empresa Good For You, Good for the Planet , ( http://www.gfy-gfp.com/ ) també serveix de protecció davant d'una sobrecàrrega de tensió i allarga la vida dels electrodomèstics.

El bo i agradablement sorprenent d'aquest nou dispositiu és que és una cosa realment simple i resol un problema universal amb una lògica aclaparadora. De vegades ens anem pels turons d'Úbeda buscant ser innovadors, ser pioners, buscant solucions complexes a simples problemes per destacar sobre els altres ... i fixeu-vos que aquest dispositiu, aquesta simple regleta de corrent, ens soluciona alguna cosa en que potser ni havíem pensat en solucionar, perquè en la nostra casolana vida ja era d'allò més normal que l'aparell electrònic en qüestió que ens venien a la botiga, es quedés sempre en "stand by" a menys que ens molestéssim i ho apagaré manualment, en cas que poguéssim, és clar. I és que de vegades, els que ens quedem en "stand-by" som nosaltres mateixos ...