Twitter d'Angel Nieva

dimarts, 19 de juny del 2012

Face...crack?

Fa una mica més d'un any comentava en el meu post ¿Bombolla 2.0? del meu blog El Bloc d'Àngel Nieva que tot i la sobrevaloració evident del preu de diferents empreses tecnològiques, entre elles Facebook, tot semblava indicar una jugada d'escacs on les empreses de capital risc i resta d'inversors estaven prenent posicions davant la possible sortida a borsa d'aquestes companyia i demanava que, encara que les inversions estan ara molt més controlades i regulades que fa uns anys, els inversors i mercats haurien d'estar atents per no caure de nou en el mateix error, que va ser precisament inflar la bombolla, no analitzar amb els peus a terra els plans de negoci i sobretot, no deixar-se portar per dades subjectives ni somnis avariciosos.

Doncs bé, amb la sortida a borsa de Facebook, l'empresa de Mark Zuckerberg, el 18 de maig, pitjor no ho podien fer. Semblava que el procés anava bé i estava controlat, però en l'últim minut, Facebook i els bancs i consultores financeres que li donaven suport (Goldman Sachs, JP Morgan i Morgan Stanley) es van deixar portar per l'avarícia i per pensaments subjectius i van augmentar les seves expectives. Van pensar que tothom anava a comprar accions de Facebook, que seria el negoci del segle. I que van fer? Pujar en l'últim moment el preu de sortida de les accions, de manera que després d'una petita pujada en els moments inicials de la sortida a borsa, el valor de Facebook va començar a desplomar-se davant la sorpresa de tots i la indignació dels petits inversors. Les accions van arribar a perdre al voltant d'un 25% del seu valor, 24.000 milions de dòlars, des del seu debut a 38 dòlars per acció. Actualment es troben en 31 dòlars.

A més, s'han generat altres problemes per a la companyia. D'una banda, els inversors han presentat una sèrie de demandes per valor de prop de 6.000 milions de dòlars i de l'altra, alguns estudis comencen a mostrar resultats d'enquestes on els usuaris se senten menys favorables cap a Facebook des de la seva sortida a borsa i segons sembla, han reduït el seu temps a la xarxa social.

I no només això, sinó que també ha perjudicat considerablement al sector. Un estudi de Dealogic indica que ni una sola empresa tecnològica s'ha arriscat durant l'actual mes de juny operar a la Borsa nord-americana, cosa que no havia passat des de 1975. Segons indica Goldman Sachs, tot apunta que aquesta situació es mantindrà fins als pròxims mesos d'octubre o novembre.

Hi ha molta confusió sobre el que realment va passar. D'una banda, segons sembla Facebook no va informar a tots els seus possibles col·locadors sobre pronòstics de creixement a la baixa i no va corregir els seus prospectes. D'altra banda, Facebook comenta que certes informacions de premsa sobre errors en les operacions van agreujar la incertesa el dia de la seva sortida a borsa. També es dóna la culpa a que problemes tècnics i altres errors que Nasdaq va acceptar més tard i que estaven relacionats amb les operacions, van afectar les accions de Facebook i van crear incertesa en el mercat i van causar pèrdues als inversors.

A tot això, Nasdaq ha decidit crear un fons de 40.000 milions de dòlars per compensar els inversors afectats pels problemes registrats durant la sortida a borsa de Facebook.

En fi, quin embolic que han provocat. Ja diuen que l'ésser humà és l'únic animal que ensopega dues vegades amb la mateixa pedra. El que és segur i això no l'hi treu ningú a Mark Zuckerberg, és que la sortida a borsa de Facebook ha estat la del segle (fins i tot la de l'anterior). Han fet història.