Twitter d'Angel Nieva

divendres, 4 de març del 2011

Bombolla 2.0?

Estan les xarxes socials immerses en una bombolla 2.0? Arran de les últimes inversions realitzades per diferents fons i empreses de capital risc, algunes de les empreses de l'anomenada "Internet social" s'estan revaloritzant de forma ràpida arribant a valors molt alts, valors que fins i tot fa un parell d'anys eren inimaginables. Per posar un exemple, el portal econòmic Bloomberg va publicar fa uns dies que Facebook actualment té un valor d'uns 65.000 milions de dòlars i Twitter al voltant dels 5.000. És evident que les empreses de capital risc han tornat, i amb força, a apostar per certs valors tecnològics.
Però estan sobrevalorades realment aquestes empreses? Òbviament si. El retorn de la inversió no compensa. Per exemple, segons les mateixes fonts, Twitter va generar 45 milions de dòlars gràcies a publicitat. Facebook va generar 1.900. Llavors per què aquesta tendència a comprar accions d'aquestes empreses provocant una sobrevaloració?

A finals de l'any passat, el New York Times publicava que la Comissió del Mercat de Valors dels Estats Units havia iniciat una investigació sobre la compravenda d'accions d'algunes companyies no cotitzades en borsa, com Facebook, Twitter, Zynga i Linkedin. Segons sembla, els inversors volien posseir el màxim possible d'aquestes empreses abans que sortissin a borsa, a través d'accions a un preu molt més baix que si cotitzen en el parquet, de manera que el dia que realment ho estiguin, rebran grans beneficis.

Però les empreses d'inversió ¿han après dels seus errors? Fa deu anys, les mateixes empreses van sobrevalorar multitud d'empreses tecnològiques que finalment van fracassar, eren un miratge. Quan es va produir l'explosió de les "punt.com" que va provocar una de les crisi en el sector tecnològic, les mateixes empreses d'inversió es van retirar per hivernar en una llarga letargia. Durant aquest temps, moltes coses s'han posat al seu lloc (empreses, usuaris, reguladors, etc). Quan han vist que la societat evolucionava a una societat 2.0, és quan amb l'aparició de nous conceptes que han transformat el nostre dia a dia en els darrers anys, han despertat per tornar a invertir diners en les empreses que l'han fet possible. Esperem que ara no s'equivoquin ni inflin la bombolla, que analitzin amb els peus a terra els plans de negoci, i que no es deixin portar per dades subjectives ni somnis avariciosos com van fer fa deu anys.

Estem doncs davant d'una jugada d'escacs on les empreses de capital risc i la resta d'inversors estan prenent posicions davant la possible sortida a borsa d'aquestes companyies. Les inversions estan més controlades i regulades que fa deu anys. Pel que es pot apreciar a simple vista no es pot concloure que hi hagi una bombolla 2.0, però no ho oblidem, la incertesa és alta i el risc de que es produeixi és evident. Per que tant les empreses, com els inversors i mercats, han d'estar atentes per no caure de nou en el mateix error. En els temps en què estem, la societat 2.0 no les perdonaria.